КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Баришівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Грудень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031


    Пошук

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 02:53

    Головна » 2011 » Грудень » 27 » Звернення Федерації профспілок України
    17:34
    Звернення Федерації профспілок України
    Профспілкові організації України висловлюють свою стурбованість труднощами, що виникають у зв'язку із застосуванням Закону України "Про захист персональних даних". Практика засвідчила наявність в ньому прогалин, які унеможливлюють безумовне виконання норм, що може спричинити безпідставне притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності посадових осіб володільців баз персональних даних, якими є також профспілкові організації всіх рівнів.

    Так, Законом України "Про захист персональних даних" не сформульовано мету обробки персональних даних, в багатьох нормах він має відсилочний характер на інші нормативно-правові акти, які ще не прийняті; відсутні норми, які б розкривали і конкретизували їх застосування окремими категоріями суб'єктів (громадські організації, в тому числі профспілкові). Не визначено вичерпний перелік відомостей, які належать до персональних даних та відсутня чітка процедура знищення персональних даних; не передбачено, які умови повинен створити володілець бази даних для належного захисту персональних даних тощо.

    Особливо проблемним є виконання норм цього Закону первинними профспілковими організаціями, які діють на підприємствах, в установах, організаціях, оскільки їх керівники виконують свої обов'язки, як правило, на громадських засадах і не мають матеріального ресурсу для забезпечення дотримання його вимог.

    Незважаючи на прогалини в нормативно-правовій базі, з 01.01.2012 р. вже встановлюється персональна юридична відповідальність за порушення вимог щодо реєстрації та обробки баз даних та затверджено план проведення перевірок володільців та (або) розпорядників баз персональних даних щодо дотримання ними вимог законодавства у сфері захисту персональних даних.

    Численні звернення надходять від членських організацій Федерації профспілок України щодо необхідності ініціювання перегляду його положень в бік спрощення бюрократичних процедур реєстрації баз персональних даних, встановлення певних винятків із загального порядку їх реєстрації тощо.

    Зокрема, пропонується передбачити, що обробка персональних даних фізичних осіб, яка здійснюється володільцем баз персональних даних на підставі трудових та цивільно-правових відносин, членства у громадських об'єднаннях (в тому числі профспілкових) може здійснюватися без обов'язкового повідомлення органу із захисту прав суб'єктів персональних даних за умови, що персональні дані не будуть поширюватися чи розголошуватися третім особам без письмової згоди суб'єкта персональних даних, а стосовно членства - за умови використання цих даних для досягнення законних цілей, передбачених установчими документами громадських організацій. Саме таким чином сформульовано аналогічну норму у відповідному законі Російської Федерації.

    З метою підготовки відповідних змін до Закону України "Про захист персональних даних" необхідно відтермінувати набуття чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних".

    Федерація профспілок України звертається з проханням до народних депутатів України якомога оперативніше розглянути та підтримати проект Закону України «Про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних, щодо перенесення терміну введення в дію", підготовленого народними депутатами України Горіною І.А. та Ляпіною К.М. (реєстраційний № 9624 від 20.12.2011).

    ПРЕЗИДІЯ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

    23 грудня 2011

    Переглядів: 388 | Додав: adminbar | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz