КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Баришівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Травень 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031


    Пошук

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 15:21

    Головна » 2013 » Травень » 10 » Реорганізація закладу та соціальний захист працівників
    22:32
    Реорганізація закладу та соціальний захист працівників
     Я сільський учитель малокомплектної школи. Зараз нашу школу хочуть закрити. Чи мають право її закривати? На який захист розраховувати мені? (Львівська область)

    Відповідає завідувач юридичного відділу ЦК Профспілки Сергій Курилкін

    – Реорганізація і ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості, заснованих на комунальній формі власності, допускаються лише за згодою територіальних громад (ч. 6 ст. 11 Закону України «Про загальну середню освіту»).

    Територіальні громади сіл, селищ, міст можуть приймати рішення про реорганізацію або ліквідацію навчального закладів як безпосередньо (на референдумі), так і через сільські, селищні, міські ради, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст (ст. 2 Закону України «Про місцеве самоврядування»). 

    У загальноосвітніх навчальних закладах, розташованих у селах, селищах, кількість учнів у класах визначається демографічною ситуацією, але повинна становити не менше п'яти осіб. При меншій кількості учнів у класі заняття проводяться за індивідуальною формою навчання (ст. 14 Закону України «Про загальну середню освіту»).

    У випадку ліквідації навчального закладу звільнення працівників відбувається на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України. Про наступне вивільнення працівники попереджаються персонально не пізніше ніж за два місяці. Роботодавець (відповідний орган управління освітою) має запропонувати працівникові іншу роботу в інших навчальних закладах відповідного регіону у відповідності до укладених колективних договорів та угод. У випадку відмови від запропонованої роботи або її відсутності питання працевлаштування працівник вирішує за допомогою державної служби зайнятості або самостійно.

    У день звільнення роботодавець зобов’язаний видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок – виплатити всю заробітну плату, компенсацію за невикористану щорічну відпустку, а також додаткові соціальні відпустки, вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст.ст. 44, 47, 116 КЗпП).

    Відповідно до вимог законодавства на місцеві органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування покладено обов’язок забезпечити регулярне безкоштовне підвезення до місця навчання і додому учнів та педагогічних працівників, які проживають за межею пішохідної доступності (ст. 14 Закону України «Про освіту»).
    Переглядів: 449 | Додав: adminbar | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz