КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Баришівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Травень 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031


    Пошук

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 15:01

    Головна » 2017 » Травень » 30 » Профспілка проти звуження гарантій освітянам у новому законі «Про освіту»
    12:30
    Профспілка проти звуження гарантій освітянам у новому законі «Про освіту»

    ЦК Профспілки спрямовано звернення до депутатських фракцій і груп у ВРУ, Комітетів з питань бюджету, соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, а також особисто до народних депутатів України, членів Комітету з питань науки і освіти, щодо неприпустимості передбачення у новому законі «Про освіту» норми про визначення розмірів посадових окладів педагогічних працівників залежно від прожиткового мінімуму та його трикратності замість прийнятих в першому читанні положень про встановлення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі не менше 3 мінімальних заробітних плат.

    Особливу стурбованість викликають пропозиції щодо визначення найнижчого посадового окладу науково-педагогічного працівника у розмірі, що перевищуватиме оклад педагогічного працівника за найнижчою посадою лише на 25%. Таким чином оклад викладача-стажиста, що нині відповідає 15 тарифному розряду, буде на 1000 гривень меншим від окладу педпрацівника, що оплачуватиметься також за 15 тарифним розрядом.

    Профспілка вважає, що при встановленні гарантій на оплату праці педагогічних, науково-педагогічних працівників і спеціалістів освіти мають застосовуватися такі, найменш вразливі від суб’єктивізму показники, як ВВП, середня заробітна плата у галузях економіки, промисловості. Така позиція підтримана особистими підписами понад 650 тисячами освітян.

    ЦК Профспілки категорично не погоджується з пропозиціями щодо включення до складових робочого часу педагогічних працівників, крім навчальної роботи, також методичної та організаційної робіт, що загрожує запровадженню для вчителів, вихователів, викладачів, музичних керівників та інших педагогічних працівників 36 годинного чи більшої тривалості робочого тижня. За виконання додаткових видів педагогічної роботи має встановлюватися відповідна оплата.

    У законопроекті необхідно передбачити гарантії про забезпечення видатків на освіту в розмірі, не менше 10% ВВП, проти запропонованих 7%. Як засвідчує сучасний стан фінансування галузі, фактичні його обсяги в розмірі 6-7% ВВП забезпечують лише 40% потреби на оплату праці освітян, гарантованих ст.57 чинного закону «Про освіту», та часткове фінансування навчальних закладів за комунальні послуги.

    Позиція Профспілки ґрунтується на закликах Європейського комітету профспілок освіти про необхідність забезпечення урядами країн гідної зарплати і пенсії вчителям, яка дозволить залучити в професію та утримувати найкращих і відданих професіоналів, а також рекомендаціях ЮНЕСКО, які закликали уряди країн забезпечити фінансування освіти на рівні принаймні 9% ВВП ще до 2010 року.

    Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки

    Переглядів: 279 | Додав: adminbar | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz