КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Баришівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Вересень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930


    Пошук

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 27.04.2024, 04:46

    Головна » 2011 » Вересень » 1 » Педагогічна конференція визначила завдання на 2011-2012 навчальний рік
    21:38
    Педагогічна конференція визначила завдання на 2011-2012 навчальний рік
    Аналіз роботи зроблено, перспективи – визначені

    Сергій Вікторович детально проаналізував діяльність відділу освіти та педагогічних закладів району, спрямовану на реалізацію єдиної державної політики в галузі освіти, її стабільне й достатнє фінансове забезпечення, організацію харчування учнів загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів.
    В основі злагодженої роботи – перспективне планування, відображене в Програмі (уніфікованій із обласною) розвитку системи освіти району на 2011-2014 роки, затвердженій на сесії районної ради 16.08.2011 року. Її пріоритетні напрями – модернізація освіти (від дошкільної до профілізації старшої школи; забезпечення функціонування оптимальної мережі загальноосвітніх навчальних закладів та сприяння професійному росту педагогічних кадрів).


    Президія пленарного засідання конференції

    Минулого навчального року 3362 учні здобували освіту в 25 загальноосвітніх школах, із них – два заклади нового типу: Баришівський НВК «гімназія – середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» та Морозівський НВК «спеціалізована школа з поглибленим вивченням окремих предметів – дитячий садок». Упроваджувалися різні форми здобуття загальної середньої освіти (екстерном, за індивідуальними програмами, заочною формою навчання).
    Активізувався і процес профілізації старшої школи (у 16-ти загальноосвітніх школах функціонують 24 профільні класи, за спеціалізованими програмами навчалися 80% учнів 10-11 класів, що на 10% більше минулорічного показника). Організовано й допрофільну підготовку шляхом поглибленого вивчення окремих предметів; розширюється й варіативність навчальних планів та програм.


    С.В.Акулінін


    Як результат – показник якості (високий та високий і достатній рівні) навчання складає 43,6% по району; шість випускників 11-х класів відзначені золотими медалями та сорок п’ять дев’ятикласників отримали свідоцтва про базову середню освіту з відзнакою.
    На базі Баришівського НВК успішно функціонував пункт тестування (відповідальна Н.П.Калмикова), у якому пройшли 4 сесії зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури, математики, історії України для 958 абітурієнтів Баришівського, Яготинського районів та м.Березань.
    Однак тенденція скорочення кількості учнів зберігається не лише в області, а й у нашому районі. Скажімо, якщо у 2000-2001 навчальному році в школах Баришівщини здобували освіту 5818 учнів, то до минулого навчального року їх чисельність скоротилася на 2455 учнів, що призвело до зменшення наповнюваності класів і їх відсутності, а відтак – і зменшення педагогічного навантаження вчителів, що ускладнює фінансування таких навчальних закладів. 


    Нагороду одержує директор Баришівського НВК «гімназія –
    середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Н.П.Калмикова


    Вихід із ситуації, що склалася, єдиний – оптимізація мережі загальноосвітніх навчальних закладів задля забезпечення доступності та якості освіти. А вона немислима зокрема без комп’ютеризації та інформатизації діяльності навчальних закладів. На сьогодні у них функціонують 25 кабінетів інформатики та інформаційно-комунікативних технологій навчання, оснащених сучасними навчальними комп’ютерами (1 комп’ютер на 16 учнів, по Україні – 1 комп’ютер на 27 учнів). Для забезпечення апаратної складової (1 комп’ютер на 10 учнів) за кошти спонсорів придбані 2 комп’ютери для Ярешківського НВК і один – для Селищанського НВК, а за державні – мультимедійний проектор та інтерактивна дошка для Баришівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2.
    Щорічно збільшується кількість закладів освіти (на сьогодні – 23 та 3 позашкільні), що мають доступ до інформаційної мережі Інтернет. Завдяки опануванню сучасними інформаційними технологіями учителями-предметниками збільшилася кількість уроків, орієнтованих на використання комп’ютерів. 
    Особлива увага приділяється розвитку інтелектуальних і творчих задатків дітей. Постійно поповнюється база даних про їхні досягнення та педагогів, які працюють із обдарованими учнями. Баришівське територіальне відділення МАН систематизує та координує діяльність юних дослідників. У його структурі – 9 наукових товариств учнів та окремі секції в 19 закладах освіти. Найбільш результативною є діяльність учнівських товариств Морозівського та Лукашівського НВК (директори – А.М.Ільєнко, О.П.Руденко), а також Баришівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Рудницького та Селищанського НВК (директори – Н.М.Плис, А.Г.Тупиця, Т.М.Дудка).


    Подяка райдержадміністрації та районної ради – В.І.Вороні, 
    голові районної ради профспілки працівників освіти


    Успішно функціонує й Університет майбутнього вчителя, що здійснює прогностичну підготовку учнів, здібних до педагогічної діяльності.
    Призерами конкурсу-захисту науково-дослідних робіт стали 5 учасників із 13, які презентували роботи в області. Це вихованці Баришівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Морозівського, Лукашівського та Ярешківського НВК. У районних етапах предметних олімпіад узяли участь 914 учнів 3-11 класів, із них призерами стали 234 учні, на обласному рівні – 8 (Баришівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Баришівський, Селищанський та Сезенківський НВК).
    Результативно (п’ять призерів) брали участь учні району в творчих конкурсах національного та міжнародного рівнів. Зокрема переможцем обласного та Всеукраїнського етапів конкурсу, присвяченого Шевченківським дням, став учень Сезенківського НВК, вихованець дитячого будинку «Родина» Артем Федорченко (учитель Л.М.Цибис), переможцем обласного та учасником ІV етапу І Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Т.Шевченка – Катерина Горовська, учениця першого гімназійного класу Баришівського НВК (учитель Т.М.Нагорна-Колчина), а призерами області в творчих конкурсах – учні Баришівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 (учителі Л.В.Шабат, Г.Г.Безпалюк), Семенівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (учитель Л.І.Герасименко), Морозівського НВК (учитель Р.П.Самаєва).
    Близько тисячі учнів району взяли участь у Міжнародному математичному конкурсі «Кенгуру» та Всеукраїнських – «Левеня» (із фізики), «Колосок» (із географії). Майже шістсот із них одержали сертифікати І-ІІІ ступенів.
    У 2011 році започатковано проведення обласних олімпіад із фізичної культури та спорту, в яких активну участь брали наші команди: із лижного спорту – Яблунева ЗОШ І-ІІІ ступенів, баскетболу – Морозівський НВК, із волейболу – Волошинівський НВК та Баришівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, футболу – Баришівські НВК та ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, шахів – Баришівський НВК та ЗОШ І-ІІІ ступенів №2.
    Порівняльний аналіз результатів участі школярів в обласному етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових дисциплін, конкурсу-захисту науково-дослідних робіт, творчих конкурсів свідчить, що високі здобутки мають учні Баришівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 (учителі М.Г.Левченко, Л.І.Котвицька, М.О.Гнатишина, О.М.Бойко, Л.В.Шабат, Г.Г.Безпалюк). Зро-стають кількісні показники та якісні здобутки на обласному етапі команд Баришівського, Селищанського, Сезенківського, Лукашів-ського, Ярешківського, Морозівського НВК (учителі С.І.Декрет, Г.М.Нагорна-Колчина, Т.М.Дудка, В.М.Мартиненко, О.М.Маярчук, Л.М.Цибис, Г.І.Яценко, В.П.Іваніщ, Р.П.Самаєва).
    Дошкільні навчальні заклади працюють за Базовою програмою розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі», спрямованою на виховання здорової та компетентної особистості. Їх відвідують 1005 дітей (61% від загальної кількості малят та 91% хлопчиків і дівчаток п’ятирічного віку).
    У населених пунктах, де немає дошкільних закладів, працюють групи інтенсивної підготовки дошкільнят до навчання за програмою «Впевнений старт».
    Однак загалом 496 дітей неохоплені дошкільною освітою: немає дитсадків у селах Паришкові, Корніївці, Борщеві, не функціонують дошкільні заклади у селах Гостролуччі, Яблуневому, Семенівці..


    Молоді педагоги поповнили освітянські ряди


    Доповідач зазначив, що значна увага приділяється роботі з дітьми, які мають вади в розвитку (у банку даних районної психолого-медико-педагогічної консультації 155 дітей, у тому числі – 67 дітей-інвалідів і 54 – із порушенням окремих структур мовлення). Збільшується і кількість практичних психологів (із 59% від потреби до 61%) за рахунок молодих спеціалістів. Створені умови для безоплатного позашкільного навчання: ним охоплено 83% дітей-інвалідів, у тому числі семеро, які навчаються вдома.
    Така системи роботи сприяє реабілітації дітей із обмеженими фізичними можливостями, створенню сприятливих умов їхньої життєдіяльності.
    С.В.Акулінін детально проаналізував діяльність закладів позашкільної освіти – ЦПР «Мрія», дитячо-юнацької спортивної школи, які сприяють розширенню та поглибленню навчально-виховного процесу, долучаючи дітей до гурткової роботи. У творчій співпраці з педагогами їхні вихованці захищають честь району на Всеукраїнських, обласних оглядах, фестивалях, спортивних змаганнях, конкурсах, виборюючи призові місця.
    Звісно, що якість навчально-виховного процесу в закладах освіти забезпечують кадри, досвідчені, творчі, ініціативні. Навчальний процес у закладах освіти району забезпечували 535 педагогів, середній вік яких становить 45 років, молодих спеціалістів – 11% від загальної кількості вчителів. Відрадно, що в 2010 році в район прибули 13 молодих спеціалістів, а нинішнього – 14. Їх радо прийняли досвідчені колеги, щиро вітали голова райдержадміністрації В.М.Горбик та голова районної ради Д.В.Христюк, вручивши квіти й подарунки, зичили творчої наснаги та успіхів у роботі на освітянській ниві.
    А навчальні заклади до початку занять готові: проведені поточні ремонтні роботи приміщень, харчоблоків, їдалень, упорядковані території (витрачені кошти районного та місцевих бюджетів, благодійні внески спонсорів і щонайбільше – батьків).
    Доповідь С.В.Акулініна доповнювали слайди, які демонструвалися на мультимедійному проекторі, відображаючи значимі події в житті педагогічних колективів та учнівської громади, підготовку шкіл до нового навчального року.



    У обговоренні доповіді взяли участь Г.Д.Кушнір, завідуюча методичним кабінетом Баришівської районної ради, Л.М.Білоус, завідуюча ДНЗ «Промінь» (смт Баришівка), В.І.Ворона, голова районної ради профспілки працівників освіти та науки, проректор Київської обласної академії післядипломної освіти Н.М.Бендерець, яка відзначила високий рівень підготовки закладів освіти до нового навчального року, систематичну роботу з обдарованими дітьми, творчу діяльність педагогів, спрямовану на результативність навчання, а також плідну співпрацю керівництва райдержадміністрації та районної ради з органами місцевого самоврядування.
    Проект резолюції серпневої конференції педагогічних працівників, із яким ознайомила заступник начальника відділу освіти райдержадміністрації Т.І.Луценко, було прийнято за основу.
    Підсумки огляду закладів освіти з підготовки їх до нового навчального року оголосила головний спеціаліст відділу освіти райдержадміністрації С.Б.Гапич, зазначивши, що об’їзд шкіл здійснила комісія, яку очолив заступник голови райдержадміністрації А.М.Семененко, а до її складу ввійшли, окрім спеціалістів відділу освіти району, районної організації профспілки працівників освіти району, працівники пожежної інспекції та спеціалісти ДЗ «Баришівська районна санепідстанція» МОЗ України.
    Відділом освіти Баришівської райдержадміністрації був відзначений Почесною Грамотою колектив Баришівського НВК «гімназія – середня загальноосвітня школа» І-ІІІ ступенів за найвищий якісний показник серед освітніх закладів району за підсумками 2010-2011 навчального року (директор Н.П.Калмикова), а також нагороджені грамотами, грошовими преміями переможці: за якісну підготовку закладу до нового навчального року – колективи Баришівського НВК «гімназія – середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» (директор Н.П.Калмикова), Селищанського НВК (директор Т.М.Дудка), Коржівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (директор Ю.В.Кудюкіна), Борщівської ЗОШ І ступеня (директор Л.М.Маркович), Дернівського НВК «ЗОШ І ступеня – дитячий садок» (директор С.І.Зінченко); за підготовку закладу до нового навчального року в номінації «Дошкільний підрозділ у складі НВК» – колективи Морозівського НВК «спеціалізована ЗОШ І-ІІІ ступенів із поглибленим вивченням окремих предметів – ясла-садок» (директор А.М.Ільєнко), Сезенківського НВК (директор Л.М.Постолюк); за підготовку закладу до нового навчального року в номінації «Спортивний майданчик» – колектив Селичівського НВК (директор В.А.Юречко); в номінації «Ремонт спортивного залу» – колектив Подільського НВК (директор Н.І.Ціла). У номінації «Шкільна бібліотека» – колективи Пилипчанського та Рудницького НВК (директори З.П.Нянченко і А.Г.Тупиця), «За облаштування спальної кімнати для дітей шестирічного віку» – колектив Яблуневої ЗОШ І-ІІІ ступенів (директор В.О.Гой); у номінації «Шкільний квітник» – колектив Недрянського НВК (директор С.В.Менжерес); у номінації «Позашкільний заклад» – колектив Баришівського МНВК (директор В.І.Гончар); у номінації «Залучення позабюджетних коштів» – колективи Семенівської та Баришівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 (директори В.М.Сологуб і Н.М.Плис).
    Церемонію нагородження продовжили селищний і сільські голови, які вручили подарунки та грошові премії колективам Баришівських ДНЗ «Теремок» (завідувачка В.Ф.Мерва) та «Промінь» (завідувачка Л.М.Білоус) – В.В.Коцюрбій; колективам ДНЗ «Ялинка» с.Коржі (завідувачка Р.М.Вовк) – І.В.Стомаченко, ДНЗ «Ранок» і Садівській ЗОШ І-ІІІ ступенів (завідувачка І.О.Кухар, директор Л.Ф.Прокопець) – В.М.Ключка; ДНЗ «Вишенька» с.Лехнівка (завідувачка Л.В.Кащеєва) – В.А.Гуменюк, ДНЗ «Чебурашка» с.Лук’янівка (завідувачка М.М.Урупа) – Л.І.Григор’єва.
    Спільною подякою райдержадміністрації та районної ради і подарунком відзначено сумлінну працю та активну громадську позицію Віри Іванівни Ворони, голови районної ради профспілки працівників освіти.
    Зі словами щирої подяки до освітян звернулися голова Баришівської райдержадміністрації В.М.Горбик та голова районної ради Д.В.Христюк, побажавши наснаги і творчості в роботі задля розвитку, зміцнення й процвітання держави, адже від їхньої праці значною мірою залежить майбутнє України.


    Переглядів: 1306 | Додав: adminbar | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz