КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Баришівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Березень 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31


    Пошук

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 17:57

    Головна » 2014 » Березень » 6 » Нові кроки в освітній політиці України: прес-конференція у профільному Міністерстві
    15:40
    Нові кроки в освітній політиці України: прес-конференція у профільному Міністерстві

    Нові кроки в освітній політиці України: прес-конференція у профільному Міністерстві4 березня 2014 року відбулася прес-конференція нового керівництва Міністерства освіти і науки України. У заході взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, перший заступник Міністра Інна Совсун, заступник Міністра Павло Полянський.
    Насамперед розмови з журналістами керівництво виокреслило першочергові завдання профільного міністерства та свої кроки щодо системних змін у освіті країни. 

    Так, Міністр Сергій Квіт зазначив, що від сьогодні Міністерство переходить від щоденного контролювання роботи навчальних закладів до допомоги закладам освіти займатися власне якістю. Тобто, якість навчання, якість викладання та якість наукових досліджень – у центрі уваги. 

    Нове Міністерство освіти і науки здійснюватиме перевірку якості вищої освіти та посилить вимоги до неї. За словами Міністра вища освіта у всьому світі – це основа для всебічного розвитку держави і суспільства. 

    «Університет повинен бути незалежною трибуною для студентів, викладачів, експертів, де кожен має бути впевнений, що його не зупинятимуть, не репресуватимуть» – наголосив Сергій Квіт.

    Серед першочергових кроків Міністр назвав прийняття нового Закону України «Про вищу освіту» та рамкового широкого Закону України «Про освіту». Він зауважив, що документи вже напрацьовані, є тісна співпраця і повне розуміння з профільним Комітетом Верховної Ради України, який очолює Лілія Гриневич. «Також є консенсус і у Парламенті», – наголосив Сергій Квіт.

    Зокрема, було поінформовано про спрощення й уточнення Умов прийому до ВНЗ, відмову Міністерства від складання університетських рейтингів, відділення Всеукраїнської атестаційної комісії від Міністерства. 

    Щодо навчального року у школах міністр повідомив, що загальноосвітнім навчальним закладам не нав’язуватимуться жодні додаткові платні послуги. Також будуть зняті заборони на підручники, які друкувалися у минулі роки. А державна підсумкова атестація буде пом’якшена для дітей, адже це психологічно складний рік. 

    Значна увага приділятиметься зовнішньому незалежному оцінюванню, хоч для його належного проведення потрібні значні кошти. Було повідомлено, що це питання очільник МОН буде ставити на найближчому засіданні Уряду.

    Про плани активно інформувати суспільство в мережі Інтернет про діяльність Міністерства розповіла перший заступник Міністра Інна Совсун. Адже лише забезпечивши публічність і прозорість, гарантуватиметься більша довіра до нового керівництва Міністерства. 

    Окрім того, Інна Совсун розповіла про зміни, які будуть внесені до Умов прийому до вищих навчальних закладів. «Середній бал атестату в сумі 200 балів було запроваджено у 2010 році. І сьогодні важливо мотивувати учнів вчити усі предмети. Тому було прийнято рішення, що у цьому році будуть прийматися відповідні зміни до Умов прийому до ВНЗ. Середній бал атестату буде враховуватися, але не в сумі 200 балів, а в сумі 12 балів. Проект цього рішення буде підготовлений найближчим часом», – акцентувала заступник Міністра. 

    Зазначено, що почалася робота над спрощенням процедури нострифікації, адже зараз вона є вкрай складною у тому числі – фінансово. 

    Питання запровадження профільної освіти у школах розкрив заступник Міністра Павло Полянський. Він, зокрема, наголосив на проведенні широкої консультації з учителями та експертами щодо власне методичного плану, адже немає відповіді на ключове запитання: які ресурси будуть виділятися державою для втілення профільного навчання. І до моменту набрання чинності концепції – у 2017 році – спільно обговорити це питання. 

    Питанням освітянського бюджету та соціального статусу вчителя також було відведено значний час у спілкуванні зі представниками ЗМІ. 

    «Ми не зможемо зробити все й одразу – підняти заробітні плати, отримати потрібний для освіти бюджет, адже сьогодні Уряд повинен витратити ресурси на ті речі, що необхідні у нашій ситуації. Проте, вкотре наголошую, що тут потрібні системні зміни. Адже вчитель має високий статус у суспільстві, але не має реальної матеріальної підтримки», – наголосив Міністр.

    Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
    Переглядів: 367 | Додав: adminbar | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz