КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Баришівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Січень 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031


    Пошук

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 09:28

    Головна » 2012 » Січень » 30 » ФПУ виступає за соціальну справедливість і соціальний діалог
    13:28
    ФПУ виступає за соціальну справедливість і соціальний діалог
    День соціальної справедливості, який відповідно до Указу Президента України В.Ф.Януковича ми відзначатимемо 20 лютого, з'явився в нашій країні багато в чому завдяки наполегливій праці Федерації профспілок України. Про це на зустрічі з представниками регіональних засобів масової інформації поінформував заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк.
    Він розповів про мотиви і причини, які спонукали профспілки ініціювати це питання на загальнонаціональному рівні. По-перше, зазначив С.М.Кондрюк, Україна торік відзначала 15-років своєї Конституції, де чітко зазначено, що Україна є саме соціальною державою. «Ми вважаємо, що в соціальній державі мають бути певні соціальні гарантії і точки відліку соціальної справедливості», - наголосив заступник Голови ФПУ.
    По-друге, якщо ми орієнтуємося на Європейський Союз, відзначив С.М.Кондрюк, потрібно знати і пам'ятати, що в ЄС є Європейська соціальна хартія - своєрідна конституція побудови взаємин влади і суспільства. Ця хартія ратифікована в Україні, але з застереженнями. «Ми домагатимемося, щоб ці застереження були зняті. До того ж є і Європейський соціальний кодекс. Федерація профспілок України вже почала роботу з створення профспілкового варіанту Кодексу, орієнтованого на європейські стандарти. Немало треба зробити і для адаптації вітчизняного трудового законодавства до світових стандартів» , - сказав він. .
    Зупинившись на проблемах, які заважають просуванню України шляхом впровадження європейських і світових стандартів соціальної справедливості, заступник голови ФПУ С.М.Кондрюк наголосив на необхідності розвивати соціальний діалог між владою і суспільством, між урядом, роботодавцями і профспілками.
    Проблемам і перспективам соціального діалогу в Україні присвятив свій виступ перед журналістами регіональних ЗМІ заступник Голови ФПУ Г.В.Осовий. Зокрема, він відзначив провідну роль у розвитку цього процесу профспілкової сторони. «У нас є багатолітня практика ведення переговорів і консультацій з органами влади і працедавцями, - наголосив він. - Велику роль тут відіграє Національна тристороння соціально-економічна рада. Саме завдяки участі в ній профспілкової сторони удається вирішувати багато актуальних питань».
    Позитивні і проблемні моменти такої співпраці між профспілками, владою і роботодавцями спонукали Верховну Раду України в 2010 році ухвалити Закон України «Про соціальний діалог». «Ініціаторами цього закону також були профспілки, - відзначив заступник Голови ФПУ - Він, звичайно ж, ще далекий від ідеалу. У нас до нього є зауваження і доповнення. Але вже те, що соціальний діалог, необхідний для соціально-економічного розвитку країни, отримав законодавчу підтримку, є позитивним моментом».
    Г.В.Осовий також додав, що ФПУ розроблено концепцію змін до законодавства щодо соціального діалогу. За його словами, перш за все, вони стосуються формату та принципів діяльності НТСЕР, створення і розвиток мережі подібних рад на місцевому рівні, підтримки всього нового та прогресивного в співпраці влади, роботодавців та профспілок.
    Переглядів: 386 | Додав: adminbar | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz