КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Баришівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Березень 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31


    Пошук

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 10:26

    Головна » 2014 » Березень » 27 » Декларування доходів та витрат
    19:32
    Декларування доходів та витрат
     
    Декларування доходів та витратНа численні звернення спілчан щодо декларування доходів працівниками галузі повідомляємо, що перелік суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення визначається у статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» від 7 квітня 2011 року № 3206-VІ (з наступними змінами та доповненнями). Відповідно до підпункту «а» пункту 2 частини 1 статті 4 цього Закону декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру подається посадовими особами юридичних осіб публічного права, які не зазначені в пункті 1 частини 1 цієї ж статті, але отримують заробітну плату за рахунок коштів державного чи місцевого бюджету. 
    Що ж таке «юридична особа публічного права»? Відповідно абзацу третього частини 2 статті 81 Цивільного кодексу України «Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування.». Тобто, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також установи і організації створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету і є бюджетними установи. 
    Таким чином, посадові особи всіх бюджетних закладів і установ, які отримують заробітну плату за рахунок коштів державного бюджету, повинні в поточному році подати за місцем роботи, у встановлений термін, декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік, за формою встановленого зразка. 
    Що ж до поняття «посадові особи» юридичних осіб публічного права, то Закон чіткого визначення не дає. 
    Разом з тим, у Методичних рекомендаціях «Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування» Міністерства юстиції України, листі цього ж Міністерства від 22.02.2013 р. № 1332-0-26-13/11 на адресу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України зазначається, що при визначенні поняття «посадова особа» «необхідно виходити з правозастосовної практики, яка зазначає, головним критерієм віднесення особи до кола посадових осіб є наявність в неї організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій». 
    Відповідно ж частин 3-5 пункту 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 26 квітня 2002 року № 5 «Про судову практику у справах про хабарництво» (далі – Постанова № 5) організаційно-розпорядчими обов’язками є обов’язки по здійсненню керівництва трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форм власності. Такими функціями наділені, зокрема, керівники органів виконавчої влади, державних, колективних і приватних підприємств, установ і організацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів та їх заступники, особи, які керують ділянками робіт. 
    В цій же Постанові Пленуму Верховного Суду зазначається, що адміністративно-господарські обов’язки – це обов’язки по управлінню або розпорядженню державним, колективним чи приватним майном. Такими повноваженнями, в тій чи іншій мірі, наділені керівники планово-господарських, постачальних, фінансових підрозділів, завідуючі складами, магазинами, ательє, майстернями, їх заступники, керівники відділів підприємств. 
    Таким чином, керівники та інші посадові особи, посади яких пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій в юридичних особах публічного права, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів, відповідно до підпункту «а» пункту 2 частини 1 статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», належать до суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення. В першу чергу це стосується директорів закладів освіти та їх заступників.


    Правовий (громадський) інспектор 
    праці КООППОіН 

     
    В.Білоус
     
    Переглядів: 386 | Додав: adminbar | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz