КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Баришівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Лютий 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829


    Пошук

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 14:38

    Головна » 2012 » Лютий » 8 » Реалізація права на звернення як складова захисту прав і законних інтересів членів профспілок
    10:49
    Реалізація права на звернення як складова захисту прав і законних інтересів членів профспілок
    У ФПУ створена і діє Приймальна громадян, основною метою якої є забезпечення реалізації конституційного права членів профспілок на звернення та відповідно до компетенції ФПУ сприяння вирішенню порушених у цих зверненнях питань.
    Працівники Приймальної громадян ФПУ забезпечують організацію та проведення особистого прийому членів профспілок Головою ФПУ та його заступниками, здійснюють щоденний прийом громадян, які звертаються до ФПУ зі своїми проблемами, надають консультації і роз’яснення з питань трудового, профспілкового, пенсійного, житлового та соціального законодавства України.
    Протягом минулого року на особистому прийомі у Приймальній громадян ФПУ побувало понад 1 тис. осіб. Фахівцями апарату ФПУ розглянуто 401 письмове звернення громадян. За результатами такого розгляду підготовлено на надано 397 відповідей.
    З метою оперативного реагування на звернення профспілкових організацій та членів профспілок з питань реалізації і захисту їх прав та законних інтересів у ФПУ створена і функціонує «профспілкова гаряча лінія», на яку протягом 2011 року надійшло більш ніж півтисячі повідомлень.
    Аналіз питань, порушуваних у зверненнях громадян на особистому прийомі, за телефоном "профспілкової гарячої лінії" та у письмовому вигляді, показує, що найбільш актуальними залишаються проблеми, пов’язані із застосуванням трудового законодавства та захистом трудових прав, пенсійного забезпечення, організації і проведення профспілкової роботи та додержання профспілкових прав.
    Як свідчить статистика, характер зазначених звернень насамперед зумовлений негативними наслідками фінансово-економічної кризи в країні, численними вивільненнями працівників, зростанням нелегальної зайнятості, невиплатою зароблених працівниками коштів, порушеннями законодавства про відпустки тощо.
    Переважна більшість звернень профспілкових організацій стосувалася утиску зі сторони роботодавців та переслідування активістів профспілкових організацій у зв’язку з виконанням ними своїх громадських обов’язків. Певна частина зазначених звернень була пов’язана з організацією діяльності профспілок, зокрема процедурою створення та ліквідації профспілкових організацій, реєстрацією змін до статутних документів та у складі керівних органів профспілки. Численні питання виникали у зв’язку із запровадженням Закону України "Про захист персональних даних".
    Як і в минулі роки традиційно великою залишається кількість звернень з питань пенсійного забезпечення. Впровадження пенсійної реформи, перерахунок пенсій, порушення у сфері соціальних виплат та низький рівень пенсій стали основною причиною, що зумовили таку тенденцію.
    Як правило, членам профспілок та іншим громадянам, які зверталися до Приймальної громадян ФПУ, окрім безпосередньої юридичної допомоги та усних роз'яснень, надавалася консультативна, інформаційна та методична допомога з питань захисту їх прав і законних інтересів, а також необхідні витяги з нормативно-правових актів, зразки процесуальних та інших документів, довідкові матеріали і інформація.
    Слід також зазначити, що успішному розв'язанню багатьох проблем, з якими звертаються до ФПУ члени профспілок та окремі громадяни, сприяє налагоджена взаємодія працівників Приймальної громадян із відповідними фахівцями інших підрозділів апарату ФПУ, особливо відділу пенсійного забезпечення соціально-економічного департаменту, а також галузевих профспілок та територіальних профоб’єднань ФПУ.
    З урахуванням аналізу та актуальності порушуваних у зверненнях громадян питань на сайті ФПУ та у газеті "Профспілкові вісті" регулярно розміщуються тематичні консультації та відповідні роз'яснення положень законодавства України.

    Переглядів: 352 | Додав: adminbar | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz